http://anime.atrip.sk/   http://www.atrip.sk/
Prism Ark (obrázok, 127 kB)
(18:28 10. októbra 2007)

Moja prvá reakcia keď som videl ukážky na toto anime bola: „To sa nejako podobá na Utawareru mono“ a to hlavne pre podobnosť niekoľkých postáv (a nie len po animačnej stránke). Tento krát, však asi pôjde o viacej fantasy žáner ako to bolo v prípade už spomínaného anime, aj keď aj tu sa objavia veľké roboty. Podobnosti, resp. asociácie na iné anime je tu viacej. Už pri ukážkach som si spomenul aj na Chrno Crusade a pri pozeraní aj na .hack//Tasogare no udewa densetsu. Ale poďme naspäť k téme. Strih je riešený celkom dobre a zaujímavo, keď sa prelína súčasnosť (boj) so spomienkami. Nepôsobí však rušivo ako to bolo v prípade niektorých iných anime. Takto sa postupne dozvedáme útržky minulosti.

Keďže ešte aj teraz som ovplyvnený z pozerania fantastického Utawareru mono nie je moje hodnotenie animácie a príbehu objektívne (práve pre spomínanú podobnosť). Rovnako sa mi páči aj hlasové obsadenie niekoľkých obľúbených hlasov. Nemôžem povedať, že toto anime patrí k najlepším čo som kedy videl, ale u mňa si získalo dostatok sympatii na to, aby som ho pozeral (a to som pôvodne nechcel pozrieť ani len prvú epizódu).

P.S. Pôvodne som nechcel dávať žiadne obrázky (písané ešte pred ohlasom na chýbajúce obrázky), ale túto mapu Európy som si nemohol odpustiť.

(8:17 10. február 2008)

Od tohto anime som síce nečakal až tak veľa ako od hore spomínaných anime. Ale aj tak som čakal aspoň priemerné fantasy anime. O to väčšie bolo moje sklamanie po zhliadnutí druhej epizódy (preto som aj odhodlal napísať na to riadnu kritiku). Po prvej vysielanej epizóde sa síce dalo čakať, že sa v deji vrátime späť aby nám boli predstavené postavy a boli sme uvedení do deja. Návrat späť sa síce stal, ale prepad kvalitatívnej úrovne bol tak silný, že musím strhnúť 2 body. Z priemerného fantasy, sa stal príšerný prepadák s trápnym a nohavičkovým „humorom“ (ak sa to vôbec za humor označiť dá – nebolo tam ani toľko nohavičiek ako trápnych scénok, ktoré mali jednoznačnú prevahu). Po celkom vydarenom začiatku (prvej epizóde) sme sa presunuli z nedokončeného boja zrazu na úplne iné miesto a čas. Neplánujem sa o tomto nevydarenom plagiáte nejako veľmi rozpisovať. V skratke len zhrniem. Dej o ničom. Absentuje aj niečo ako rozumný príbeh. Nepodarilo sa mi tu nájsť nič čo by i len v náznakoch pripomínalo seriózny príbeh (rozumný dej, spád deja, vývoj postáv, ukončenie, rozumné vysvetlenia dôvodov…). Za to musím strhnúť 3 body. Scenár (teda spracovanie príbehu) mu vôbec nepomáha, ba priam naopak ešte ho zhoršuje, za čo strhnem ďalšie 2 body. Za obsadenie nadmerného počtu nevhodných postáv, úchylov a iných živlov strhnem ďalší bod. Veď posúďte sami: Výbušná a urážlivá „princezná“, nasprostastý bojovník, jeho sestra s onii-chan kompexom, samuraji (učiteľka, ochrankyňa princeznej), nindžovia (resp. ich paródia), úchylný a pedofilný riaditeľ školy, neschopný špión z druhej strany hranice, podporná skupina princeznej (shoujo-ai – ale len v absolútnych náznakoch). Celý príbeh bol zasadený do Európy, ale nejako sa im to vymklo z pod kontroly a objavujú sa tu texty aj v gréčtine aj v nemčine. Hudobná aj animačná stránka sú priemerné a teda neudelím žiaden bod. Výber seiyuu nebol práve šťastný. Nie že by vybrali nekvalitných hercov, ale úlohy, ktoré im pridelili boli pre nich priam podradné. Nedovolili vôbec vyniknúť ich schopnostiam a ako celok pôsobili skôr negatívne ako pozitívne. Jedine Haruko Momoi dostala úlohu, na ktorú ju často obsadzujú. Zaspievala si aj záverečnú zvučku.

Súčet bodov

  • - 2 body za hlboký prepad úrovne v druhej epizóde,
  • - 3 body absenciu príbehu (resp. jeho príšernú nekvalitu),
  • - 2 body za nepodarený scenár (resp. jeho absenciu a náhodné spájanie trápnych scén),
  • - 1 bod za postavy (nevhodné postavy, úchylovia a iné podobné živly),

Celkové hodnotenie je teda - 8 bodov.

Najlepšie na celom anime boli zvučky a to aj napriek tomu, že ich kvalita nebola vôbec nejaká dobrá a už vôbec nie nadpriemerná. Moje odporučenie je teda jednoznačné: NEPOZERAŤ.

Späť na zoznam

Iné anime stránky:

Xagnam banner (small)

AnimeXPO banner (small)

Anime-Team RIP 2013

manga.sk RIP 2013




 © 2007-2008 Julo, powered by ATRIP